Algemene informatie
Voor kinderen is het belangrijk dat ze allround bezig zijn. Daarom bieden wij de jeugd alle atletiekonderdelen aan zodat alle motorische basisvaardigheden zoals werpen, springen en lopen aan bod komen. Zowel individueel als in teamverband gaat de jeugd de uitdaging aan om zichzelf of als team te verbeteren. Het zelfvertrouwen groeit enorm als ze voor zichzelf op eigen niveau de grenzen kunnen verleggen. Atletiek begint met het aanleren van de juiste technieken. Voor de pupillen zijn er allerlei spelvormen, welke betrekking hebben op werpen, lopen of springen. De oudere jeugdleden trainen meer gericht op de verschillende (olympische) onderdelen. De doelstelling van de jeugdafdeling van Atletiek Helden De jeugd van 6 tot 12 jaar (pupillen) van de gemeente Peel en Maas spelenderwijs kennis laten maken met alle onderdelen van de atletiek, waarbij het sociale karakter (omgang met anderen), verbeteren van de conditie en binding met de atletiekvereniging voorop staan. Voor de jeugd vanaf 12 (junioren)het aanbieden van zowel wedstrijd gerichte trainingen alsmede algemene trainingen waarbij het verbeteren en onderhouden van de aangeleerde technieken en het sociale karakter voorop staan. Contact Heb je interesse in deze gave en veelzijdige sport? Kijken en mee doen kan tijdens al onze trainingen! Hiervan zijn we graag op de hoogte. Het enige dat je hoeft te doen is vooraf contact opnemen met een van de trainers. We ontvangen graag een mail op jeugdatletiekhelden@hotmail.com. Wil je graag een van de trainers spreken? Bel 0615314586 (Rik Heijnen, hoofdtrainer jeugd)
Groepen
 • Groep 1
 • Groep 2
 • Groep 3

Groep 1

(MINI)PUPILLEN C, B en A Voor de jongste jeugd is het belangrijk om zich motorisch goed te ontwikkelen. In spelvorm wordt er stap voor stap geoefend om technisch zo goed mogelijk te kunnen werpen, springen en hardlopen. Iedere training ziet er anders uit en alle voor hun bestaande atletiekonderdelen komen aan bod. Daarnaast is er ook ruimte voor ontspanning, aandacht voor het sociale aspect en worden de kinderen op maat uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen. Hoewel atletiek in theorie een individuele sport is, word er tijdens trainingen veel in groepjes en tweetallen gewerkt. Trainingstijden winter (1 december 2022 t/m 28 februari 2023)
Dag:  Tijd: Groep: Trainer: Locatie:
Dinsdag: 18:30 - 19:30 Pupillen (6 t/m 10 jaar) Johan, Miranda, Floor en Mirre Atletiekbaan (buiten)
Donderdag: 18:30 - 19:30 Pupillen (6 t/m 10 jaar)
Wilmi, Floor, Mirre en  Bennie
Atletiekbaan (buiten)
Zondag: 10:00 - 11:15 Pupillen (6 t/m 10 jaar) De Heldense bossen

Groep 2

JUNIOREN D EN C Zodra het FUNdament is gelegd leren de jongste junioren wat trainen inhoud. Er wordt gespijkerd aan hun techniek. Ook componenten als kracht, lenigheid, snelheid en ritme, conditie en doorzettingsvermogen komen aan bod. Plezier blijft echter altijd de belangrijkste drijfveer. Door in aanraking te blijven met meerdere onderdelen word je heel allround getraind. Bij de junioren leer je o.a. Discuswerpen, hordelopen, en worden je speerwerp-, hoog- en verspring technieken verder bijgeschaafd. Tijdens wedstrijden kun je jezelf dan meten met leeftijdsgenoten van andere verenigingen en met je eigen persoonlijke records. Trainingstijden winter (1 december 2022 t/m 28 februari 2023)
Dag:  Tijd: Groep: Trainer: Locatie:
Dinsdag: 18:30 - 19:30 (10 tm/14 jaar) Johan, Miranda, Floor en Mirre Atletiekbaan (buiten)
Donderdag: 18:30 - 19:45 (10 tm/14 jaar) Wilmi, Floor, Mirre en  Bennie Atletiekbaan (buiten)
Zondag: 10:00 - 11:15 (10 tm/14 jaar) De Heldense bossen

Groep 3

JUNIOREN B EN A Op het moment dat men de basis onder knie heeft is het tijd om de volgende stap te zetten naar een of meerdere atletiekonderdelen. Bij de junioren groep word er dieper ingegaan op de techniek en krijgen (als je daarvoor kiest) conditie of kracht een belangrijkere rol. Wie wil kan zich steeds meer toeleggen op een specifiek onderdeel. Doorstromen naar de Mila-groep is voor hardlopers een mogelijkheid. Prestatie kan een drijfveer zijn. Lekker blijven sporten ook! Trainingstijden winter (1 december 2022 t/m 28 februari 2023)
Dag:  Tijd: Groep: Trainer: Locatie:
Dinsdag: 19:30 - 20:45 Junioren (15 tm/20 jaar)
Björn, Marco, Dion, Martin en Sven
Atletiekbaan (buiten)
Donderdag: 19:45 - 21:00 Junioren (15 tm/20 jaar)
Björn, Martin, Sven Guus en Elmy
Atletiekbaan (buiten)
Zondag: 10:00 - 11:15 Junioren (15 tm/20 jaar) De Heldense bossen
 
Wedstrijd informatie:
Tijdens de trainingen worden de jeugdleden klaargestoomd voor wedstrijden. In de zomer zijn dit baan en wegwedstrijden en in de winter crossen en indoorwedstrijden. Hieronder word dieper ingegaan op ieder type wedstrijd. Bij activiteiten & agenda vind men de kalender voor de komende maanden. Informatie en opgaveformulieren voor wedstrijd gaan via de trainers en voornamelijk middels emailcontact. Wedstrijden worden gezamenlijk bezocht en er is een begeleider/trainer aanwezig. Inschrijfgeld zit bij de contributie inbegrepen waardoor het voor jeugdleden aantrekkelijk is om veel aan wedstrijden deel te nemen.
 • Baanwedstrijden (zomer)
  Bij deze vorm van wedstrijden komen allerlei atletiekonderdelen aan bod. Bij de pupillen in de vorm van een speelse meerkamp waarbij zowel individueel als in teamverband een 7-tal atletiek-gerelateerde onderdelen in enkele uurtjes op een speelse manier worden beoefend. informatie, voorbeelden en filmpjes hiervan zijn te vinden op  www.atletiekunie.nl/index.php?page=3557 De junioren hebben de vrijheid om een aantal onderdelen zelf uit te kiezen. Deze wedstrijden vinden vaak plaats op op een trainingsavond en altijd bij een atletiekvereniging op een atletiekbaan. Door de precieze van de onderdelen kan er goed vergeleken worden met eerdere baanwedstrijden of clubgenootjes. De baanwedstrijden zijn ideaal voor jeugdleden om te kijken of hetgeen wat ze tijdens trainingen leren ook kunnen laten zien in wedstrijdverband.
 • Wegwedstrijden (zomer)
  Iedereen kent vast en zeker de Venloop. Een goed voorbeeld van een wegwedstrijd. Naast deze grote evenementen zijn er ook veel kleinschaligere wegwedstrijden waarbij jeugd meestal een afstand aflegt van 1000m (pupillen) of 2500m (junioren). In de lente/zomer kan er een competitie gevolgd worden van 7 wedstrijden. Tijdens een wegwedstrijd krijg je de kans om hardlopend de strijd aan te gaan met andere kinderen van je leeftijd. Het mooie is dat er midden over de grote weg gelopen mag worden dwars door en dorp of stad in deze regio. Meer informatie over de wegcompetitie in Midden Limburg: www.middenlimburgsavondloopcriterium.nl
 • Crossen (winter)
  Een pure vorm van atletiek/hardlopen en de basis voor een sterke en goed ontwikkelde atleet. Bovendien voor de jeugd een fijne wedstrijd om lekker door de natuur te rennen. Tijdens de crossen word er gelopen over een (lange) afstand die past bij de leeftijd. Modder, losse zand, heuveltjes en winterse omstandigheden zijn typische kenmerken van de cross. Ook hierbij kan deelgenomen worden aan een competitie in de regio (LimBra) waarbij men in kleine leeftijdscategorieën kan strijden met lopers van je eigen en van andere verenigingen. meer informatie over de cross competitie in de regio Limburg-Brabant: www.limbracross.nl
 • Indoor (winter)
  Omdat er vanwege het koude weer in de winter geen baanwedstrijden georganiseerd worden, vinden er zo af en toe indoorwedstrijden plaats waar baanonderdelen beoefend worden in een grote gymzaal of indoor atletiekhal. De onderdelen zijn vrijwel hetzelfde als bij de baanwedstrijden.
Activiteiten en Agenda
Voor de jeugd binnen Atletiek Helden zijn er naast trainingen en wedstrijden ook regelmatig activiteiten. Deze activiteiten worden georganiseerd door de Jeugdcommissie en staan open voor alle leden van de betreffende jeugdgroep.
 • Activiteiten
  • Schaatsen
  • Zwemmen
  • Bowlen
  • Paintballen
  • Jumping XL
  • Seizoens afsluitende BBQ
  • Jaarlijks kamp weekend
Gedragsregels jeugdatletiek Atletiek Helden
Naast baanregels hanteren wij bij de jeugd ook gedragsregels, Deze richtlijnen zorgen ervoor dat er sportief en met respect met elkaar omgegaan wordt.

Gedragsregels jeugdatletiek Atletiek Helden

Gedragsregels jeugdatletiek Atletiek Helden April 2016